Τι πρέπει να προσέχουμε μετά από μία απόξεση;

Γράφει ο ιατρός

Πέτρος Χειρίδης, MD,PhD

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-χειρουργός

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστ. Δ/ντης– Νομική Υπηρεσία ομίλου ΙΑΣΩ.



 

Τι πρέπει να προσέχουμε μετά από μία απόξεση;

Η απόξεση είναι χειρουργική διαδικασία όπου γίνεται διαστολή του τραχήλου της μήτρας και βιοψία ή/και καθαρισμός της ενδομήτριας κοιλότητας. Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική νάρκωση επειδή απαιτείται μυoχάλαση και αναλγησία, αλλά μπορεί να γίνει και με περιοχική αναισθησία [1]. Εφαρμόζεται για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, και στις συνήθεις ενδείξεις περιλαμβάνονται οι διαταραχές κύκλου, η εμμηνοπαυσιακή αιμόρροια και  η αποβολή του 1ου τριμήνου.

Η απόξεση δεν προϋποθέτει νοσηλεία στο νοσοκομείο. Προεγχειρητικά, η ασθενής πρέπει να είναι νηστική και να υποβληθεί σε καρδιολογικό και αναισθησιολογικό έλεγχο [2].  Η διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Μετεγχειρητικά, η ασθενής μόλις συνέλθει από τη νάρκωση, είναι σε θέση να πραγματοποιήσει σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της. Συνήθως συστήνεται να αποφεύγεται η οδήγηση για κάποιες ώρες ή να συνοδεύεται από οικείο πρόσωπο κατά την αναχώρηση της από το νοσοκομείο.

 

Έπειτα από μία απόξεση, συνηθέστερα το απόγευμα της ίδιας μέρας, εμφανίζεται κοιλιακό άλγος στο υπογάστριο, το οποίο μιμείται την εμμηνορρυσία και καταπολεμάται με ήπια παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη.

Σε περίπτωση αποβολής και εκκενωτικής απόξεσης, η ωορρηξία μπορεί να συμβεί σε μόλις 15 ημέρες από την επέμβαση, ενώ η περίοδος μπορεί να έρθει σε 1-1,5 μηνα [1].

Η κολπική αιμορραγία με τη μορφή σταγόνων (spotting) μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες μετά την απόξεση. Εντούτοις, αν η αιμορραγία είναι βαρύτερη, θα πρέπει να συζητείται με τον ιατρό.

Η πιθανότητα ενδομητρίτιδας, δηλαδή λοίμωξης στη κοιλότητα της μήτρας, έπειτα από απόξεση αν και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως ενδομητρικές συμφύσεις, φλεγμονή της πυέλου ακόμα και πυελικό απόστημα. Για τους παραπάνω λόγους, συστήνεται η αποχή από το σεξ και η αποφυγή χρήσης κολπικού ταμπόν και η εμβύθιση σε νερό (πισίνες, θάλασσες κτλ) για διάστημα 2-3 εβδομάδων [3,4]. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον εμφανιστεί πυρετός ή δύσοσμα κολπικά υγρά με ή χωρίς κοιλιακό πόνο, θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα ιατρό.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Williams Gynecology. 3rd edition. Copyright © 2016, 2012, 2008 by McGraw-Hill Education, page 966.
  2. Practice Guidelines for Preoperative Fasting and the Use of Pharmacologic Agents to Reduce the Risk of Pulmonary Aspiration: Application to Healthy Patients Undergoing Elective Procedures. www.asahq.org/publicationsAndServices/practiceparam.htm. (Accessed July 14, 2005).
  3. American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG), March 2019. https://www.acog.org/Patients/FAQs/Dilation-and-Curettage
  4. Dale W Stovall. Dilation and curettage. Uptodate 2019

 

Για περισσότερες πληροφορίες, ή για να μας υποβάλλετε τα ερωτήματα σας  γράψτε στο e-mail:  infobgyn@gmail.com