Πέτρωμα κοιλιάς στην κύηση

Γράφει ο ιατρός

Πέτρος Χειρίδης, MD,MSc,PhD

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-χειρουργός

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιστ. Δ/ντης– Νομική Υπηρεσία ομίλου ΙΑΣΩ.


 

Πέτρωμα κοιλιάς στην κύηση

Οι συστολές της μήτρας εκδηλώνονται με σκλήρυνση που συχνά περιγράφεται ως «πέτρωμα της κοιλιάς». Αυτές συμβαίνουν στη κύηση από τις 20 εβδομάδες και έπειτα. Κατά το β’ τρίμηνο είναι πρακτικά ανώδυνες για την επίτοκο εντούτοις μπορεί να είναι ψηλαφητές. Λέγονται  Braxton Hicks, επειδή ο πρώτος που τις περιέγραψε ήταν ο John Braxton Hicks, το 1872. Οι συστολές είναι απρόβλεπτες και σποραδικές, ενώ δεν έχουν ρυθμό. Τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, ο αριθμός τους αυξάνεται και η συχνότητα τους πυκνώνει, καθώς προετοιμάζουν τη μήτρα για τον τοκετό [1].

Όταν συμβαίνουν πριν τις 37 εβδομάδες, καλούνται πρόωρες, και  μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό. Όσο νωρίτερα συμβαίνουν στη κύηση, τόσο πιθανότερη μια πρόωρη γέννα και φυσικά τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος νοσηρότητας του πρόωρου νεογνού [2].

 

Πώς εκδηλώνεται η συστολή της μήτρας;

Συνηθέστερα η επίτοκος αισθάνεται σφίξιμο ή τέντωμα της κοιλιάς, το οποίο συνοδεύεται από αμβλύ κοιλιακό άλγος. Πολλές φορές περιγράφονται ως αίσθημα πίεσης ή κράμπας, παρά ως πόνος. Η συστολή της μήτρας είναι και ψηλαφητή, δηλαδή το πέτρωμα της κοιλιάς ανιχνεύεται με τη παλάμη του χεριού στο πυθμένα της μήτρας.

Σε μελέτες εκτιμήθηκε ότι η ισχύς της σύσπασης κυμαίνεται από 5 έως 25 mmHg, εντούτοις οι συστολές με ένταση μικρότερη των 8 mmHg δεν γίνονται αντιληπτές, ενώ αυτές με ένταση άνω των 15 mmHg περιγράφονται ως «ενοχλητικές» από την επίτοκο [3].

Τυπικά οι Braxton Hicks συμβαίνουν από το β’ τρίμηνο της κύησης σε άτακτα χρονικά διαστήματα, διαρκούν περίπου 30 δευτερόλεπτα και υποχωρούν δίχως παυσίπονο. Συνήθως η επίτοκος μπορεί να τις διακρίνει από τις κινήσεις του εμβρύου.

Οι πολύ ισχυρές ή και ρυθμικές συστολές μπορεί να οδηγήσουν τη γυναίκα στο μαιευτήριο, όμως δίχως να αρχίσει ο τοκετός («false labor») αφού δε προκαλούν μεταβολή στο πάχος ή τη διαστολή του τραχήλου [4].

 

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το πέτρωμα στη κοιλιά;

Τις περισσότερες φορές, το πέτρωμα υποχωρεί δίχως θεραπεία. Αν η επίτοκος δεν αισθάνεται άνετα, συστήνεται να εφαρμόσει τα ακόλουθα:

  • Κατάκλιση. Με την οποία μπορεί να ηρεμήσει η επίτοκος
  • Κατανάλωση-πρόσληψη ύδατος. Η αφυδάτωση προκαλεί κράμπες και ενισχύει τις συστολές.
  • Λήψη παυσίπονου ή ελαφρού σπασμολυτικού.
  • Με χλιαρό-χαλαρωτικό ντους.

Αντίθετα με τη γενική πεποίθηση, το μασάζ και το τρίψιμο της κοιλιάς δε συστήνεται διότι διεγείρει τη μήτρα και ενισχύει τις συστολές [5].

Αν με τα παραπάνω μέτρα το πέτρωμα εξακολουθεί, απαιτείται ιατρική συμβουλή.

 

Πότε πρέπει να ζητήσω την ιατρική συμβουλή;

Η διάρκεια της συστολής συνήθως είναι από κάποια δευτερόλεπτα μέχρι 1-2 λεπτά. Εντούτοις η χρησιμότερη πληροφορία στη μαιευτική είναι η συχνότητα των συστολών, παρά η ένταση και η διάρκεια τους. Αν λοιπόν οι συστολές επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα θα πρέπει να συζητούνται με τον μαιευτήρα.

Επίσης αν συνυπάρξει κολπική αιμορραγία ή σπάσιμο των νερών, επίσης θα πρέπει να ζητείται ιατρική συμβουλή.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. William’s Obstetrics. F. Gary Cunningham, 24th edition. Copyright © 2014 by McGraw-Hill Education. Page 47.
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/preterm-labor/symptoms-ca...
  3. William’s Obstetrics. F. Gary Cunningham, 24th edition. Copyright © 2014 by McGraw-Hill Education. Page 498.
  4. Current Diagnosis and Treatment in Obstetrics and Gynecology. 11th Edition, © 2013 by The McGraw-Hill Companies, Inc.
  5. Textbook of Obstetrics. DC Dutta. 8th edition. The Health Sciences Publisher, 2015. Page 58.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, ή για να μας υποβάλλετε τα ερωτήματα σας  γράψτε στο e-mail:  infobgyn@gmail.com